Garn & Fiskespa

Huset Steff

Fiskene

Fiskene i vores spa kaldes Doktorfisk i daglig tale, men kendes også under en mængde andre navne såsom Garra Rufa, psoriasisfisk mm.

Garra Rufa/Doktorfisk kan man på ferier sydpå eller i Østen møde i spa'er, hvor man kan kan prøve en behandling, og mange har prøvet disse behandlinger udenfor Danmarks grænser. I de seneste par år er det også blevet muligt at prøve det herhjemme, idet der efterhånden er en del spa'er, hvor man kan prøve dette.
Doktorfisken lever også vildt i naturen, og vi har faktisk en del kunder, der har svømmet i vandløb og søer, hvor fiskene så har spist deres døde hud.

De Doktorfisk, som vi bruger i vores akvarier, kommer fra danske opdrættere, hvor de bliver opdrættet i akvarier. Doktorfiskene kan være svære at få til at yngle, men vi har haft held med at lave flere kuld af dem, og vi har typisk altid et par børne-kar, hvor de små fisk går i, indtil de er store nok til at gå på arbejde sammen med de store.

Doktorfisken er en tandløs karpefisk, som kan blive op til 6 år gammel, hvor den maksimalt kan blive hele 14 cm lang. At fisken er tandløs betyder ikke det helt store for behandlingen, idet fisken bruger et enzym (kaldet diathanol), når den spiser. 
Huden på et menneske beslår af 3 lag, hvor det øverste lag er død hud, og det er så det, som doktorfisken fjerner med dens enzym. Når enzymet udskilles gennem munden på fisken, så 'opløser' enzymet de døde hudceller, og fisken spiser så disse.
Enzymet sørger samtidigt for, at huden bliver blød og gør, at huden heler. Specielt psoriasispatienter nyder godt at dette, idet hudsygdommen holdes nede med enzymet.

Når man putter sine fødder ned i karret, så vil fiskene reagere på dette ved at kaste sig over dem, hvor den går efter de døde hudceller, hvadenten det er i form af den hårde hud eller de hudceller, som blot er blevet afskilt.
Doktorfiskenes behandling af dine fødder er langt mere skånsom end den traditionelle form med fodfil, skalpel, kniv eller hvad man ellers kan finde på at udsætte fødderne for. Huden reagerer på en fodfil eller en kniv med at bygge den hårde hud op igen hurtigst muligt, men det samme sker ikke ved Doktorfiskenes behandling, hvor dannelsen af hård hud reduceres voldsomt.

Enzymet fortsætter iøvrigt at virke en periode efter behandlingen, hvorfor det kan anbefales at lade være med at vaske fødderne til dagen efter.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk